Sunday, 2 July 2017

Cuireadh go Ljubljana

V četrtek 6. julija 2017, ob 17. uri 
vabljeni na
Letni vrt Društva slovenskih pisateljev, Jazz Club Gajo,
na

PESNIŠKI VEČER IRSKA-SLOVENIJA - TRIPERESNA DETELJICA
Áine Ní Ghlinn, Réaltán Ní Leannáin, Cvetka Bevc
Tri priznane pesnice, ki so lansko leto v Dublinu izvedle skupno branje, s svojim predstavitvami nadaljujejo v Sloveniji. Različni jeziki, različne poetike in skupna ljubezen do poezije. 

***
Foto: osebni arhiv
 
Áine Ní Ghlinn, pesnica, mladinska pisateljica, predavateljica, vodja literarnih delavnic, je izdala 29 knjig. Piše za odrasle - kratke zgodbe, romane, igre, poezijo - ter literature za otroke in mladostnike. Njena najnovejša romana za mladostnike sta Hata zu Mhamó in DaideoDaideo (Dedek) je osvojil številne nagrade (Book of the Year v irskem jeziku, nagrado za najboljšo knjigo za otroke…), Hata zu Mhamó je prejela nagradi Book of the Year in Oireachtas za mladinsko literaturo. Izdala je pet pesniških zbirk.
Réaltán Ní Leannáin, pesnica, prozaistka, rojena v Belfastu, je bila prva izmed irskih avtorjev, ki je bila nagrajena z mednarodnim rezidenčnim programom Other Words Literature na Nizozemskem. Njeno delo je prevedeno v šest različnih jezikov. Leta 2011 je izdala pesniško zbirko Turas Ailse. Njena najbolje prodajana zbirka kratkih zgodb z naslovom Dílis je bila sprejeta z navdušenjem. V zadnjem obdobju pripravlja drugo zbirko kratkih zgodb.
(blog: 
http://turasailse.blogspot.ie/)
Cvetka Bevc, pesnica, pisateljica, glasbenica, rojena 1960, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključila študij muzikologije in primerjalne književnosti. Živi in ustvarja v Ljubljani. Je avtorica številnih radijskih iger, izdala je več kot dvajset književnih del, piše prozo, poezijo, mladinsko literaturo in dramska dela. Sodelovala na številnih branjih doma in v tujini, je prejemnica več nagrad, med njimi: z romanom Potovci med finalisti za nagrado kresnik 2012 in prejemnica nagrade Srebrno pesniško pero na Mednarodnem pesniškem festivalu Slovanski objem v Varni (Bolgarija) 2014.
                  Dogodek omogočajo: Združene države poezije - Klub kulturnih ustvarjalcev KU-KU, Društvo slovenskih pisateljev, Veleposlaništvo Irske v Ljubljani, The Arts Council Ireland, Foras na Gaeilge Dublin.
 

No comments:

Post a Comment